9. apr, 2017

Brønsj

Jeg sto opp ganske sent i dag, halv elleve. Dårlig vær, 5 grader + men opp og te for det. Trimmet litt, først ute så på mølla et lite 5-minutt.

Ordnet med hundene og spiste frokost med Kay. Litt støvsuging før jeg satte meg ved datan og hørte litt på programmet Brønsj på Nrk.dab+

Brønsj har tatt over etter Rune Nilsons Lunsj som hadde sin siste sending den 31. mars. Dette nye programmet blir sikkert like bra som sin forgjenger.I dag har programleder besøk av svensken Bjørn Tordsson. En likanes kar som snakker om det å leve. han snakker om kroppspress med blant annet krav til å være smidig, ha utdannelse og det handler om å være sterkest, om å nå de høyeste mål. Innslaget handler om "å tørre å ta oss tid til å nyte naturen"

Han sier blant annet:

-"Kroppen er et objekt for viljen"

- "Å være på høyde med de vilkår en selv setter opp"

- "Det kreves øvelse for å lære seg å se skjønnheten rundt oss.

- "Vi må se barnets måte å være på, gjenoppdage barnets spontanitet..."

- "det gjelder å få kontakt med 3.åringen, 11-åringen i oss"

Hans kommentar til en innringer er:

"Jeg liker meg i skogen" er veldig betegnende. Bygges opp av relasjoner av miljøet som man har identifisert seg med. Naturens ved og vel angår oss. Man kan ikke sette grenser mellom det indre og ytre ved oss"

Kan vi ta med oss en personlig gjenstand? ..."To ski for eksempel. Disse har jeg tatt med meg. Ski av samisk modell, brede ski basert på tradisjonell samisk kultur. For å ta seg lettest fram i løs snø. Skiene limes sammen i 4 lag etter hvor mye du veier osv. Alt etter hvordan du ser ut. Bjørn sine ser latterlige ut mener han selv. Men han kommer seg fram over alt sier han. Vi har mye å lære av gammel kultur. I slutten av 1800-tallet da nordmennene begynte å gå på ski tok vi inspirasjon fra telemarkskiene, men da var folk opptatt av sprett og dans i Morgedal. Guttene måtte ta seg godt ut for jentene og imponere dem som mest de kunne. Derfor mistet man mye av disse gamle egenskapene ved skiene. Da Fritjof Nansen gikk over Grønland, tok han med seg to samer nettopp fordi de hadde denne kunnskapen som skulle til for å ta seg lettest fram i slik type landskap. (dette er personlige gjenstander).

Nyeste kommentarer

29.06 | 18:52

En fantastisk plass ❤️

11.02 | 07:35

Hei!
Vi er mange med aner etter Ermegaard Benkestok på 8157 Meløy. Her ble det også avholdt Benkestok-seminar for noen tiår siden. Meløygården, Ermegaards sete, er bevart som bygdetun. Velkommen!

09.05 | 17:32

Også Benkestok, senere Ellingsen

10.11 | 21:21

Så koselig hjemmeside. Her får man virkelig ett innblikk i livet på Klakken Gård!