13. mai, 2015

Sykepleierens dag

Florence Nightingales betydning for sykepleien

AMENDOR AS, BIRGIT FLATEN

Florence Nightingale

Florence Nightingale var en pioner innenfor den moderne sykepleien. Hun blir sett på som en foregangskvinne som utviklet den moderne og profesjonelle sykepleie.

 

Florence Nightingale ga ut mer enn 200 bøker og rapporter. Hennes mest kjente verk er «Notes of Nursing». Kunnskapen hun ivret for og formidlet, er like viktig i dag som i 1850-årene.

 

I 1860 startet hun en sykepleieskole ved St. Tomas' Hospital i London.

 

Hun ble født inn i en rik engelsk familie i 1820. Florence var en viljesterk og moderne kvinne, og hun gjorde opprør mot den rollen som var tiltenkt henne: å bli en lydig kone.

 

Hun så fattigdommen i England, og det mest meningsfulle hun kunne tenke seg, var å pleie de syke og fattige i det området der hun bodde. På tross av familiens motstand reiste hun til Tyskland på et tre måneders kurs for å lære å pleie syke. Seinere studerte hun hvordan hospitalene ble drevet. Etter hvert reiste hun tilbake til England og fikk stilling som leder for et hospital for fruer fra borgerskapet.

 

Under Krimkrigen (1853–1855) søkte hun tjeneste på britiske feltsykehus. Dødeligheten på sykehusene var veldig høy, og Florence fant årsaken til det: et dødt hestekadaver lå i drikkevannskilden. Florence Nightingale betegnes som «The Lady with the lamp», en betegnelse hun fikk under Krimkrigen fordi hun gikk gjennom sykestuene med en lampe i hånden og ga omsorg og trøst til sårede og syke engelske soldater. For soldatene ble hun et symbol på håp og liv, og hun ga dem styrke til å kjempe for sin egen helbred.

 

Florence satte opp fem punkter for sunnhet:

rein luft, reint vann, skikkelig avløp, renslighet og god ernæring

Nyeste kommentarer

29.06 | 18:52

En fantastisk plass ❤️

11.02 | 07:35

Hei!
Vi er mange med aner etter Ermegaard Benkestok på 8157 Meløy. Her ble det også avholdt Benkestok-seminar for noen tiår siden. Meløygården, Ermegaards sete, er bevart som bygdetun. Velkommen!

09.05 | 17:32

Også Benkestok, senere Ellingsen

10.11 | 21:21

Så koselig hjemmeside. Her får man virkelig ett innblikk i livet på Klakken Gård!