16. feb, 2012

Erfaringer som eier av Tibetansk spaniel

Tibetansk Spaniel - Etter å ha vært eier av tibetansk spaniel siden 1984 og oppdretter av samme siden 1989, mener jeg selv å ha blitt godt kjent med rasen. I 1990-årene var man i oppdrettermiljøet ekstremt opptatt med å få bukt med PRA-lidelsen på rasen. Sykdommen fører til at hunden blir blind på et gitt tidspunkt. Det var ikke uvanlig å ta ut klinisk friske individer som hadde PRA-genet i 5.generasjon ut av avlen. Jeg har i ettertid spurt meg om denne forholdsvis ”strenge” seleksjonen av avlsdyr kan ha ført til oppblomstring av andre lidelser på rasen. Kanske utvikling av HD/AA og andre skjellettlidelser kan ha en sammenheng med dette? Dette er bare hypotetiske spørsmål. I mine første utstillingsår så jeg sjelden en hund som haltet eller hadde uren gange. Jeg mener at dette fenomenet er blitt mer uttalt i de siste ti årene. Dette har gjort meg nysjerrig. Hva kan dette komme av?På grunn av min medfødte nysjerrighet, tok jeg med en av mine hanner til dyrlegen for å røngte han. Hva er HD-statusen på min hund? Jeg ble selvfølgelig glad da diagnosen lød på A. Det skal sies at denne hunden ikke har hatt noen synlige kliniske tegn bort sett fra at han kan ”hoppe over” enkelte ganger når han går på gress. Jeg har nå røntget ytterlige to av våre avlsdyr som det pr. dags dato ikke er status på.

Min hannhund Nord Uch Ziestan Iivar fikk statusen på røntgen 1-11038006 avlest den 06.06.2011:

Fri for hofteleddsdysplasi (A)

En av mine tisper, Siril fikk svar på sin status den 24.11.2011. Det ble HD-status C

Vår hannhund Enzo har vi ennå ikke fått HD status-svar på (venter)

Tispe nr to blir røntget neste uke.

Vi anbefaler at tisper er HD-røntget før vi låner ut våre hanner.

Hva er HD?

HD eller hofteledds dysplasi er en av de mest vanlige sykdommene som kan ramme en hund.

I en normal hofte skal lårhodet ligge godt inni hofteskåla, og denne skal slutte godt og jevn til rundt kula.

HD gir deformerte hofteskåler, som ikke gir rom for lårhodet. Lårhodet blir liggende bare delvis omsluttet, og i de værste tilfellene mangler det kontakt mellom hofteskål og lårhode.

Lidelsen gir nesten alltid sekundærforandringer i form av forkalkninger. Når lårhode og hofteskål ikke passer til hverandre, slik de er ment å gjøre, vil hunden få unormale slitasjeforhold i hofteleddene. Dette vil i sin tur føre med seg unormale trykkbelastninger på deler av leddet, som vil slite bort bruskvevet, som så vil bli erstattet med beinvev i kroppens forsøk på å utbedre skadene.

Svak grad, C, vil oftest ikke medføre problemer, hunden kan leve et normalt liv.

Middels grad, D. Hunden vil oftest vise tegn til stivhet i hofteleddene ved 4-5 års alder. Har som regel ikke store smerter, dersom den ikke utsettes for store påkjenninger.(trekkhund, agility, etc.)

Sterk grad, E. Hunden får ofte store sekundærforandringer, og får som oftest smerter tidlig i livet. Hunden kan ofte betegnes som en invalid hund

Nyeste kommentarer

29.06 | 18:52

En fantastisk plass ❤️

11.02 | 07:35

Hei!
Vi er mange med aner etter Ermegaard Benkestok på 8157 Meløy. Her ble det også avholdt Benkestok-seminar for noen tiår siden. Meløygården, Ermegaards sete, er bevart som bygdetun. Velkommen!

09.05 | 17:32

Også Benkestok, senere Ellingsen

10.11 | 21:21

Så koselig hjemmeside. Her får man virkelig ett innblikk i livet på Klakken Gård!